Wie zijn wij?

verre buren, goede vrienden

Wij, Dirk Rutgers en Aart Zeeman, kennen elkaar van de kroeg. Een wel een heel speciale kroeg: La Forge in Blanchefosse, het café van Dirk. De voormalige smederij is ’s zomers een ontmoetingsplek voor Fransen, Belgen en Nederlanders. Onder het motto: vrijheid, gezelligheid en broederschap. Aan weerskanten van de bar blijken we al snel een aantal interesses te delen. Vooral natuurlijk onze belangstelling voor deze robuuste streek, de Franse Ardennen. Vandaar dat we met geestdrift en genoegen de nodige energie stoppen in deze site, ArdennenFrankrijk.nl.

Enthousiasme delen? Vragen, opmerkingen, suggesties? Graag! info@ardennenfrankrijk.nl

Blanchefosse

Dirk Rutgers

Ik ben Dirk Rutgers. Sinds 1997 woon ik afwisselend in Frankrijk en Nederland maar de bekendheid met de streek gaat nog verder terug. Om precies te zijn tot 1975. In die tijd woonde ik bij mijn oom en tante die een huis in het plaatsje Coingt bezaten. Om het weekend  namen we de vlucht naar Frankrijk en zo is mijn interesse en liefde voor de streek geboren.
In 2006 zijn we van start gegaan met onze ‘petite restauration’, een verbouwde smederij in het centrum van het dorp Blanchefosse, ‘s zomers in de weekenden geopend.
Ik ben ongelooflijk geboeid door de rijke geschiedenis van de streek. Bijvoorbeeld door de vele spoorwegen die nog stammen uit vorige eeuwen. Maar ook de overleveringen van 200 jaar dorpsbewoning. Veel oude gewoontes worden tot op de dag van vandaag in ere gehouden. Mooie nostalgische herinneringen die op veel plekken nog tastbaar en vaak ook zichtbaar zijn.
Denk het asfalt en de elektriciteitsdraden weg, kijk tussen je oogharen door en je waant je hier in vorige eeuwen. Een fantastisch gebied!

Blanchefosse

La Forge

De voormalige smederij in het centrum van het dorpje van Blanchefosse is inmiddels een welkome ontmoetingsplek geworden voor reizigers en bewoners uit Frankrijk, Nederland en België.
De smederij van de familie Duterque was jarenlang het kloppend hart in het midden van het dorp Blanchefosse. Smid André was samen met automonteur Macra het technische brein van de hele omgeving. Voor elk probleem had hij een oplossing, van tractoren tot paardenkarren en het produceren en aanbrengen van hoefijzers bij de paarden. Monsieur André is op 87-jarige leeftijd na een dag werken aan de dakbedekking en onder het genot van een borrel ingeslapen. Decennia later wordt er nog steeds met bewondering over de smid gesproken. We houden hem in ere…

Het cafe La Forge is inmiddels een begrip voor de omgeving. Tot nu toe zijn we alleen in de zomermaanden in de weekenden geopend. Voor meer en actuele informatie kunt u terecht op de Facebook pagina van La Forge Blanchefosse. 

Liart

Aart Zeeman

Ik ben Aart Zeeman en kom sinds 2008 in de Franse Ardennen. In een klein gehucht bij het dorp Liart wordt een lang gekoesterde droom voor ons werkelijkheid, de aanschaf van een boerderijtje met korenschuur. Althans, dat was het ooit. Van het boerderijtje staan nog drie muren overeind, de Grange is de complete ineenstorting nabij. Jaren van noeste arbeid en in het zweet gedrenkte klusdagen volgen. Inmiddels zijn beide onderkomens in oude luister hersteld en omgetoverd tot heerlijke plekken waar we regelmatig met ons gezin en vrienden vakantie vieren.
Ver verwijderd van files, bumperklevers en snelheidsduivels voelen we ons in de robuuste natuur en nostalgische omgeving als een vis in het water. ‘s Avonds met een drankje in volledige stilte naar een heldere sterrenhemel staren. Of appels-met-kaneel poffen in het kampvuur. Of lekker klussen in een voormalige bouwval. Of gewoon heerlijk niets doen. Het gevoel van rust en vrijheid dat je graag meer mensen gunt…