Wie zijn wij?

verre buren, goede vrienden

Wij, Dirk Rutgers en Aart Zeeman, kennen elkaar van de kroeg. Een speciale kroeg:  La Forge in Blanchefosse, het café van Dirk. De voormalige smederij is ’s zomers een ontmoetingsplek voor Fransen, Belgen en Nederlanders. Motto: vrijheid, gezelligheid en broederschap.

Aan weerskanten van de bar blijken we al snel veel interesses te delen. Vooral onze belangstelling voor deze robuuste streek, de Franse Ardennen. Vandaar deze site, ArdennenFrankrijk.nl.

Enthousiasme delen? Vragen, opmerkingen, suggesties? Graag! info@ardennenfrankrijk.nl

Wie zijn wij?

Blanchefosse

Dirk Rutgers

Ik ben Dirk Rutgers. Sinds 1997 woon ik afwisselend in Frankrijk en Nederland maar de bekendheid met de streek gaat nog verder terug. Om precies te zijn tot 1975. In die tijd woonde ik bij mijn oom en tante die een huis in het plaatsje Coingt bezaten. Om het weekend  namen we de vlucht naar Frankrijk en zo is mijn interesse en liefde voor de streek geboren.
In 2006 zijn we van start gegaan met onze ‘petite restauration’, een verbouwde smederij in het centrum van het dorp Blanchefosse, ‘s zomers in de weekenden geopend.
Ik ben ongelooflijk geboeid door de geschiedenis  van de streek.  Bijvoorbeeld door de  vele spoorwegen die nog stammen uit eind 19de , begin 20ste eeuw. Maar ook de overleveringen van 200 jaar dorpsbewoning. Veel oude gewoontes worden tot op heden in stand gehouden. Mooie nostalgische herinneringen die op veel plekken nog tastbaar en vaak ook zichtbaar zijn.
Denk het asfalt en de elektriciteitsdraden weg en je waant je er in vorige eeuwen.

Blanchefosse

La Forge

De voormalige smederij in het centrum van het dorpje van Blanchefosse is inmiddels een welkome ontmoetingsplek geworden voor reizigers en bewoners uit Frankrijk, Nederland en België.
De smederij van de familie Dutercq was jarenlang het kloppend middelpunt van het dorp Blanchefosse. Smid André was samen met automonteur Macra het technische brein van de hele omgeving. Voor elk probleem had hij een oplossing, van tractoren tot paardenkarren en het produceren en aanbrengen van hoefijzers bij de paarden. Monsieur André is op 87 tachtigjarige leeftijd na een dag werken aan de dakbedekking en onder het genot van een borrel ingeslapen. Een kwart eeuw later wordt er nog steeds met bewondering over de smid gesproken. We houden hem in ere…

Het cafe La Forge is inmiddels een begrip voor de omgeving. Tot nu toe zijn we alleen in de zomermaanden in de weekenden geopend.  Maar we blijven dromen van meer activiteiten en ruimere openingstijden. Op termijn… 

Liart

Aart Zeeman

Ik ben Aart Zeeman en kom sinds 2008 in de Franse Ardennen. In dat jaar hebben we in een klein gehucht bij het dorp Liart een boerderijtje met korenschuur gekocht. Althans, dat is het ooit geweest. Van het boerderijtje stonden nog drie muren overeind en de Grange was de complete ineenstorting nabij. Jaren van noeste arbeid en in het zweet gedrenkte klusdagen met vrienden volgden. Inmiddels zijn de beide onderkomens in oude luister hersteld en omgetoverd tot heerlijke plekken waar we met ons gezin en vrienden regelmatig vakantie vieren.

Ik voel me in de robuuste natuur en nostalgische omgeving zeer thuis. Het is heerlijk om ver weg te zijn van files, bumperklevers en snelheidsduivels.  Om ‘s avonds met een drankje in volledige stilte onder een heldere sterrenhemel te zitten. Om appels-met-kaneel te poffen in een kampvuurtje. Om lekker te klussen in een voormalige bouwval. Een gevoel van rust en vrijheid. Dat gevoel gun ik graag nog veel meer mensen.