Een schitterende streek

verleidelijke melange van natuur, cultuur en geschiedenis

Op een paar uur rijden van Nederland ben je in een compleet andere wereld waar tijd geen rol lijkt te spelen. En dan ook nog eens in een prachtig groen paradijsje. De Franse Ardennen, de ideale plek om je lekker in te spannen en heerlijk tot rust te komen. Een aangename mix van fraaie natuur, markante cultuur en bijzondere geschiedenis.

De Franse Ardennen

Als je Ardennen zegt, denken de meeste mensen vooral aan België en Luxemburg. Maar net over de Franse grens liggen de uitlopers van de Ardennen waar de Maas doorheen meandert. Het Franse gedeelte bestaat voor een flink deel uit bos waarin veel wild voorkomt. Les Ardennes is onderdeel van de regio Champagne-Ardennen waarvan Charleville-Mezieres de hoofdstad is. Het natuurpark Parc Regional des Ardennes bestrijkt een aanzienlijk gedeelte van het gebied.

Geschiedenis

De Franse Ardennen kennen een veelbewogen geschiedenis waarvan je vaak nog restanten ziet als je door het gebied rijdt. In Sedan bijvoorbeeld ligt het grootste versterkte kasteel van Europa, dat is gebouwd tijdens de 100-jarige oorlog. In die periode werden veel woningen en kerken versterkt tot ware vestingen, compleet met schietgaten, uitkijktorens en donjons.

Tijdens de Frans-Duitse oorlog en de Eerste en Tweede wereldoorlog zijn in de Ardennen door de ligging vlakbij Duitsland belangrijke veldslagen uitgevochten, waarbij erg veel slachtoffers vielen.

Er is bijvoorbeeld een aparte route die je kunt volgen langs de zogeheten ‘La Route des Eglises Fortifiées de Thiérache’.

Cultuur

Het valt gelijk op. Wanneer je vanuit België de grens oversteekt, is er geen twijfel mogelijk:  je bent in Frankrijk. Je wordt meteen overvallen door die onmiskenbaar Franse sfeer. Lome dorpskernen met in het centrum de kerk, de kroeg en de kruidenier.

Veel huizen zijn het toonbeeld van glorie en luister uit voorbije tijden. Soms fraai gerestaureerd maar veel vaker in verval geraakt. Maar die teloorgang, die schoonheid van toen maakt de streek mede zo aantrekkelijk.